Tibetské khapse jsou smažené sušenky, které se tradičně připravují během oslav Losaru, tibetského nového roku. Setkat se s nimi můžeme i při jiných slavnostních příležitostech.
Existuje celá řada druhů khapse. Recepty i tvary se mírně liší. Khapse mohou být sladké i mírně slané. Představíme si recept, který je jednoduchý a přípravu zvládne každý. Pokud použijete rostlinné mléko, získáte veganskou variantu, která je též moc dobrá.
Ingredience
- 4 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 1/3 cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 litr oleje na smažení
Příprava těsta
- Rozpusťte cukr v 1 hrnku teplé vody.
- Smíchejte dohromady mouku, s mlékem, cukernou vodou a olejem a připravte těsto. Přidejte případně mouku, aby těsto nelepilo.
- Uhnětené těsto rozválejte na lehce pomoučené desce na placku o tloušťce cca 0,5 cm.
- Těsto nakrájejte na proužky o šířce 2-3 cm a poté nakrájejte šikmým řezem, aby vznikly podobně velké kosodélníky.
- Nechte těsto chvíli odležet a pak uprostřed každého kousku těsta vyřízněte nožem štěrbinu.
- Jeden roh kousku těsta protáhněte vyříznutou štěrbinou. Tím vznikne kroucený tvar. Za konce těsta nakonec trochu zatáhněte, abyste tvar vyrovnali.
Smažení
- Proces smažení je mastný a nebezpečný, je třeba být tedy opatrný.
- Rozehřejte opravdu pořádně 1 litr oleje v hluboké nádobě.
- Smažte menší množství kousků pár minut, dokud nezezlátnou. Pokud máte dobře rozehřátý olej, začnou se kousíčky lehce nafukovat.
- V průběhu smažení kousky míchejte, poté vyndejte děravým nástrojem a nechte okapat na papírových utěrkách.
Pokud by byly khapse na vás málo sladké, můžete je obalit v moučkovém cukru. Výborná je varianta promíchání se skořicovým cukrem. Tradičně se však jedí, jak jsou, spolu s čajem. Khapse vydrží delší dobu v uzavřené nádobě, nicméně časem budou postupně tvrdnout.
Dobrou chuť 🙂