Tibetské khapse jsou smažené sušenky, které se tradičně připravují během oslav Losaru, tibetského nového roku. Setkat se s nimi můžeme i při jiných slavnostních příležitostech.

Existuje celá řada druhů khapse. Recepty i tvary se mírně liší. Khapse mohou být sladké i mírně slané. Představíme si recept, který je jednoduchý a přípravu zvládne každý. Pokud použijete rostlinné mléko, získáte veganskou variantu, která je též moc dobrá.

 

Ingredience

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/3 cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 litr oleje na smažení

 

Příprava těsta

  • Rozpusťte cukr v 1 hrnku teplé vody.
  • Smíchejte dohromady mouku, s mlékem, cukernou vodou a olejem a připravte těsto. Přidejte případně mouku, aby těsto nelepilo.
  • Uhnětené těsto rozválejte na lehce pomoučené desce na placku o tloušťce cca 0,5 cm.
  • Těsto nakrájejte na proužky o šířce 2-3 cm a poté nakrájejte šikmým řezem, aby vznikly podobně velké kosodélníky.
  • Nechte těsto chvíli odležet a pak uprostřed každého kousku těsta vyřízněte nožem štěrbinu.
  • Jeden roh kousku těsta protáhněte vyříznutou štěrbinou. Tím vznikne kroucený tvar. Za konce těsta nakonec trochu zatáhněte, abyste tvar vyrovnali.

 

Smažení

  • Proces smažení je mastný a nebezpečný, je třeba být tedy opatrný.
  • Rozehřejte opravdu pořádně 1 litr oleje v hluboké nádobě.
  • Smažte menší množství kousků pár minut, dokud nezezlátnou. Pokud máte dobře rozehřátý olej, začnou se kousíčky lehce nafukovat.
  • V průběhu smažení kousky míchejte, poté vyndejte děravým nástrojem a nechte okapat na papírových utěrkách.

Pokud by byly khapse na vás málo sladké, můžete je obalit v moučkovém cukru. Výborná je varianta promíchání se skořicovým cukrem. Tradičně se však jedí, jak jsou, spolu s čajem. Khapse vydrží delší dobu v uzavřené nádobě, nicméně časem budou postupně tvrdnout.

Dobrou chuť 🙂